top of page

Конкурс PRESSзвання розкрив методи боротьби з фейками

Обновлено: 8 янв. 2019 г.


Оргкомітет конкурсу «Премія ділових кругів PRESSзвання» провів майстер-клас для журналістів на тему «Фактчекінг. Як розпізнати фейкову інформацію».

Досвідом боротьби з неправдивою інформацією та прийомами перевірки фактів у журналістиці поділилися співзасновники проекту Stopfake Марго Гонтар і головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик.

«Останнім часом суттєво збільшилася кількість фейків в інформаційному просторі — як в друкованих, інтернет- та теле-, так і соціальних медіа. У зв'язку з цим вміння відрізняти правду від викривленого подання інформації становиться важливою і актуальною навичкою. На вироблення такої навички й був скерований майстер-клас із фактчекінгу» — коментує Марго Гонтар.

Особливу увагу фактчекінгу в сфері журналістських розслідувань приділила Севгіль Мусаєва-Боровик.

«Розслідницька журналістика має великий вплив та викликає страх тих, чиї схеми в підсумку будуть разголошені та історії розкрити», — зазначила вона під час свого виступу.

Під час майстер-класу Марго Гонтар поділилась з аудиторією технічними засобами, які можуть допомогти у відокремленні правди від дезінформації — від програм, які визначають використання графічного редактора в зображенні, до звичних пошукових систем.

«У випадку більш складних прикладів неправдивих новин важливо звертати увагу на цілий ряд елементів: як написаний заголовок, хто коментує подію, що говорять очевидці, чи присутні емоції в поданні матеріалу, чи є спеціальна термінологія, яка може віджахнути читача або глядача, і ряд інших моментів. Головне — варто скептично відноситися до будь-якої інформації, яка зараз нас оточує. Та відразу питати себе, кому вона може бути корисною», — підкреслила Марго Гонтар.

Майстер-клас відвідали більше 20 представників ЗМІ і бізнесу. Практична частина заходу пройшла в форматі workshop, де учасники створювали вигадані новини з фейками та вчилися самостійно розпізнавати неточні цифри, безпідставні умовиводи та іншу дезінформацію.

В рамках конкурсу PRESSзвання в 2015 році планується проведення серії освітніх заходів для журналістів і редакторів ділових і громадсько-політичних ЗМІ.


За новинами 10-го сезону слідкуйте на сайті конкурсу www.presszvanie.ua, а також на сторінці PRESSзвання в Facebook: www.fb.com/PRESSzvanie.ua.


Довідка: «Премія ділових кругів «PRESSзвання» — щорічний міжнародний конкурс ділових журналістів, в якому журі — лідери бізнесу та редактори провідних ділових видань — оцінюють роботу журналістів і редакторів, які працюють у ділових та громадсько-політичних друкованих, інтернет-виданнях та інформагенствах, а також позаштатних журналістів. Інтерактивне голосування проходить в реальному часі на сайті конкурсу www.presszvanie.ua.

Оргкомітет конкурсу: компанія Mainstream Communication & Consulting.

Стратегічний партнер конкурсу: Смарт-Холдінг.

Компанії-партнери конкурсу: СКМ, Метінвест, Group DF, ДТЕК.

Юридичний партнер: Asters.

bottom of page