top of page

Організатори PRESSZVANIE закликають журналістів бути об'єктивними

Обновлено: 12 нояб. 2018 г.

Через дискусії в соціальних мережах і ЗМІ щодо будь-яких інцидентів, пов'язаних з церемонією нагородження журналістів, яка відбулася в суботу 17 червня, організатори PRESSZVANIE звертаються до представників ЗМІ.




1. Основний принцип конкурсу – прозорість і об'єктивність. Спонсори і організатори конкурсу ніяк не впливають на результати голосування. Голосування проходить повністю відкрито та прозоро на сайті конкурсу. Всі оцінки, які Журі виставило номінантам, знаходяться у відкритому доступі за посиланням http://www.presszvanie.ua/index.php?cat=zvanie&subcat=showresult. Таким чином, завжди можна побачити хто, як і за кого проголосував у відповідній номінації. Абсолютна прозорість і контроль з боку Наглядової ради, до якої входять журналісти, редактори та представники ділових кіл, дозволяє зберегти об'єктивність конкурсу. Ми розуміємо проблеми поточної методології, але на сьогодні кращої з точки зору чесності та прозорості не було запропоновано. Як організатори конкурсу ми підтверджуємо, що завжди були відкриті до конструктивної критики, будь-яких зауважень, побажань та порад з боку учасників і членів Журі конкурсу, тому ще це ваш конкурс, панове журналісти.


2. Нагорода PRESSZVANIE аж ніяк не впливає на ангажованість або тональність контенту журналістських матеріалів. За 12 років не були жодного випадку та жодної скарги, коли організатори, представники прес-служб, редакцій або ділових кіл використовували б свій статус члена журі, спонсора або партнера, щоб отримати вигоду. Нагадуємо, що саме PRESSZVANIE став у 2006 році ініціатором руху “БЕЗ ДЖИНСИ”. За роки проведення премії PRESSZVANIE, конкурс ніколи не був політичним – це конкурс журналістів, які пишуть на теми економічного та ділового життя країни. Саме тому конкурс підтримували такі яскраві представники ділової журналістики Як Андрій Васильєв, Євген Киселев, Павло Шеремет, Матвій Ганапольський, Роберт Коул і т.д.


3. Багатьом з нас, включаючи журналістів, доводиться відвідувати заходи, які відвідують або спонсорують українські олігархи, включаючи Вадима Новінського. На наш погляд, немає нічого ганебного або забороненого в тому, щоб перетинатися або спілкуватися на заході з людиною з протилежними поглядами. Якщо хтось має прямо протилежну думку, то він має право не отримувати з рук головного спонсора заходу Вадима Новінського нагороду. До речі, під час вручення нагороди він попросив журналістів лише про одно – писати правду, правду і тільки правду. Конкурс PRESSZVANIE є незалежним та неполітичним майданчиком і має право не розподіляти погляди Вадима Новінського. Тому ми прямо заявляємо свою позицію та одночасно закликаємо вас до об'єктивності: якщо хтось знайде і покаже хоча б одного українського олігарха або крупного бізнесмена, який абсолютно чесно заробив свої капітали, нехай першим кине в нас камінь.


4. Звертаємо увагу журналістів, що вашою критикою в Facebook користуються боти, а це говорить лише про одна, що цей «скандал декому потрібен». А також інформуємо, що ми вже два роки ведем активний пошук грантів та переговори з основними світовими майданчиками журналістських конкурсів, щоб повністю піти від підтримки з боку бізнеса та вивести систему голосування на новий рівень. В свою чергу ще раз підтверджуємо, що ми відкриті для будь-якої конструктивної критики.


Організатори конкурсу офіційно закликають всіх журналістів, які отримали нагороди, продовжувати зберігати максимальну об'єктивність у своїх подальших публікаціях і ще раз підкреслюють, що нагороди PRESSZVANIE ні до чого не зобов'язують.


Варто також відмітити, що за результатами голосування в спільній номінації конкурсу з MMR, переможцями стали українські прес-служби, які не мають жодного відношення до спонсорів конкурсу.


Зауваження та побажання, зроблені приватно та публічно, будуть прийняті до уваги та розглянуті на Наглядовій раді конкурсу. «Премія PRESSZVANIE є потужним стимулом для розвитку професійної ділової журналістики в Україні: вже 12 років найкращі журналісти в різних номінаціях і галузях отримують визнання за результатами відкритого голосування та безстороннього онлайн-голосування. Окрім того, премія дає можливість відкривати нові таланти ділової журналістики, підвищуючи загальні стандарти роботи ЗМІ в Україні.


«Від імені «МЕТРО Кеш енд Керрі Україна» хочу подякувати організаторам та всім колегам-журналістам, які високо оцінили діяльність прес-служби нашої компанії. Таким чином, ми як представники крупного міжнародного бізнесу, можемо робити свій внесок у розвиток медіа-сфери України», – прокоментувала Олеся Оленицька, директор з питань співробітництва з органами державної влади та зв'язкам з громадськістю компанії «МЕТРО Кеш енд Керрі Україна».


Довідка:

Конкурс PRESSZVANIE існує в Україні з 2004 року та є показником лідерства і професіоналізму в журналістиці. Щороку премія нагороджує найкращих ділових та господарсько-політичних журналістів України. Особливою відміною премії є відкрите і прозоре голосування.


Станом на 2017 рік Наглядова рада конкурсу складається з 13 представників ЗМІ та бізнесу, серед них Севгіль Мусаєва «Українська Правда», Володимир Мостовой «Дзеркало Тижня. Україна», Наталля Лігачьова «Детектор медіа», Андрій Юхименко «Новое Время. Бізнес», Євген Федченко «Могилянська школа журналістики».



Інформаційні партнери: Новое Время, газета «Бізнес», програма Перша Шпальта, MMR, ЛІГА.net, «Ділова столиця», Влада Грошей, «Українські новини», РБК-Україна, Depo.ua.

bottom of page