top of page

Ростислав Семків: коли журналісту становиться тісно від фактів, він починає бути письменником

Обновлено: 13 нояб. 2018 г.



Про те як журналісти стають письменникам під час відкритої лекції «Журналістика в літературі» розповів доцент Києво-Могилянської академії Ростислав Семків. Лекторій пройшов у рамках навчального проекту конкурсу PRESSZVANIE та Wise Cow.

«Коли журналісту становиться тісно від фактів, він починає бути письменником», — стверджує лектор. За цим принципом Даніеля Дефо та Джонатана Свіфта можна сміло назвати першими журналістами-письменниками.

«Є така теорія, що роман є журналістським розслідуванням. Так було на прикладі Даніеля Дефо. Його Робінзон Крузо є продовження цілком реальної історії. Проте до того часу журналістська кар'єра Дефо вже завершилась», — говорить Ростислав Семків.

«Імпульс, який Джонатан Свіфт отримав у боротьбі, яка розгорталася в пресі в антиурядових полеміках, він пізніше переніс в літературні тексти та спробував відповісти на питання, які його цікавили, але вже на іншому рівні художньої літератури. Література стала продовженням його журналістської діяльності», — зазначив лектор.

Також на лекції говорили про журналіста-фантаста Герберта Уеллса. Як зазначив Ростислав Семків, для Герберта Уеллса було не так важливо писати масові або елітарні тексти, він намагався створити важливі тексти. Так, він у своїх творах попереджав про робочі класи та аристократів, які становитимуть загрозу для майбутнього країни.

Дізнатися більше про Жоржа Сіменона, який розкривав таємниці, про мачо журналістики Ернеста Хемінгуея та про інших журналістів-письменників можна на відео лекції з 28 листопада на сайті Wise Cow. А поки там можна подивитися записи попередніх курсів: «Історія журналістики в Україні» з Миколою Вереснем, «Сучасні тенденції в журналістиці» від Юрія Макарова та «Журналістика в кіно» від Лук'яна Галкіна.

Нагадуємо, наступний лекторій на тему «Журналістика в літературі» відбудеться 16 листопада. За подальшими новинами конкурсу слідкуйте на сторінці PRESSZVANIE в Facebook.

bottom of page