top of page

Що штовхає людей створювати нові ЗМІ і чому на крутих статтях грошей не заробиш — розповів Мироненко

Обновлено: 22 апр. 2019 г.



16 квітня у рамках премії для журналістів PRESSZVANIE відбувся майстер-клас на тему «Як створити незалежне ЗМІ та не збожеволіти». Спікером заходу став співзасновник і заступник головного редактора проекту The Bell — Петро Мироненко.


Петро розповів про власний досвід створення ділового ЗМІ і поділився думками, які інструменти працюють і чого слід очікувати при роботі з новим проектом.


Про мотивацію

«Іноді, щоб з’явилося бажання створити щось своє, достатньо спочатку втратити роботу, потім зрозуміти, що набридло виконувати вказівки зверху, і почати робити щось самому».


Про переваги

«Знайдіть свою нішу і позначте переваги. Робіть щось краще за конкурентів. Будете змагатися з великими ЗМІ — програєте, в них ресурсна база незрівнянно більше. Наприклад, одна з переваг The Bell — це ділова журналістика в новому форматі: ми не робимо новини заради новин, а пояснюємо “що вам з цього?”».

Про гроші

«Зараз ринок не продавця, а покупця. Всі рахують гроші. Ніхто у відстійну статтю, яку ніхто не прочитає, гроші вкладати не буде. Навіть якщо це крута новина, вона не належить тобі одному. Ти достав цей ексклюзив, тебе процитували великі ЗМІ, і люди прочитали це вже на тих ресурсах, та не зрозуміло чому в людини має виникнути мотивація піти саме до тебе на сайт?І хоча багатьом редакціям це і не подобається, але спочатку важливо продумати редакційні формати, які будете потім продавати рекламодавцю та перетворювати у нативні статті. Кінцева мета – отримати лояльних користувачів, а потім різними засобами це монетизувати».


Про популярність

«Не забувайте приділяти час самопіару. Ніхто не похвалить вас краще за вас самих. Давайте інтерв’ю та наполягайте, щоб знайомі вас репостили і розповідали які ви круті».


Про здоровий глузд

«Як не збожеволіти при такому навантаженні (а воно буде 24/7 на старті)? Не бухайте та дотримуйтеся режиму. Ну або бухайте і не дотримуйтеся. Кожному своє».


Майстер-клас продовжує місію команди проекту PRESSZVANIE, яка вже 15 років займається розвитком української журналістики. Саме цей захід зібрав у новому просторі Academy DTEK тих журналістів, які відчувають потребу створювати нові, незалежні медіа-проекти та міняти підхід до професії в країні.


Фотографії з заходу можна знайти на сторінці премії PRESSZVANIE в Facebook.


Довідка:

PRESSZVANIE — щорічна премія для журналістів і редакторів, яка вручається з 2005 року за лідерство і професіоналізм. До складу журі премії входять медіаменеджери, редактори, продюсери та журналісти, які представляють десятки українських ЗМІ. Премія проходить під егідою громадської організації «Прессзваніє Україна», місія якої — розвивати українську журналістику.


bottom of page